Home > Mexico > 27th July – Cooking lesson in Oaxaca

27th July – Cooking lesson in Oaxaca

If we need to learn a certain type of cuisine it would have to be an Indian or Mexican. Today we went to Casa Crespo to learn how to cook the Mexican way.

20120803-080938.jpg

The chef asked us what we wanted to cook and based in our choice, we all went to the market to buy the ingredients and whilst at the market he explained to us the unusual types of vegetable and spices.

20120803-081014.jpg

Back at the cooking school we were taught how to make tortillas, guacamole, guacamole ice cream, Cerviche, pepper stuffed with meat and different types of salsas (one with maggots).

20120803-081127.jpg

Afterwards we had the enjoyable task of eating what we cooked. They were delicious. The stuffed pepper was too much for Julie as it had pepper seeds in it, it made her cry.

20120803-081207.jpg

Today is also the London 2012 Olympics opening ceremony so Julie and I went to a sports bar near Plaza Domingo and watched it from there. London put on a really good show, locals even clapped and cheered on Mr Bean.

20120803-081324.jpg

For the rest of the day we relaxed and did nothing.

En français:

Après le petit déjeuner servi dans la cour de l’auberge nous allons à la Casa Crespo pour notre cours de cuisine. Sur la route, Maman se viande royalement et roule-boule sur lee trottoir! Elle se rattrapée avec sa main cassée et du coup ne se sent la super juste avant de commencer.

20120803-080959.jpg

On nous offre café, rafraischissement avec tartines avec de la confiture de jamaica (=hibiscus) en attendant le chef Oscar.
Quand il arrive il nous propose plusieurs recettes et voici le menu:

– quesadilla de quesillo avec fleur de courgette
– soupe de lentilles, bacon
– ceviche
– chile relleno, piment farci
– glace à l’avocat
– boisson concombre, piment et citron vert

20120803-081042.jpg

Avant de commencer, on va tous ensemble au mercado Sánchez Pascuas ou chef
Oscar nous a expliqué tous les ingrédients de base de la cuisine de Oaxaca: piments, herbes, légumes, fruits, viandes etc… On a tout senti, goûte, touché. C’était un super petit marché vraiment pour les locaux dans un coin perdu de Oaxaca mais tout près du centre.

20120803-081140.jpg

Si bien que trente minutes plus tard on avait déjà enfile nos tabliers et on est prêts à couper, ciseler, émincer, cuire, bouillir, mixer, farcir etc…
On a même fait nos tortillas nous même après avoir été au moulin faire moudre notre mais bouilli.

20120803-081255.jpg

Après deux bonnes heures de popote, on a dégusté notre festin dans le restaurant.

20120803-081348.jpg

L’après-midi on le passe à voir la cérémonie d’ouverture des J.O. De Londres et pour le dîner, on se rend dans un restaurant italiens à deux pas de Santo Domingo. C’était vraiment très bon.

  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: